Freight Forwarder Nedir

Bir önceki yazımda lojistik sektörü içerisinde yer alan firmalardan genel olarak bahsetmiştim. Şimdi sıra bu yazımda bahsettiğim aktörleri açıklamak olacak. İlk olarak günümüzde sayıları gittikçe artan forwarderları açıklamak istiyorum. Eğer önceki yazılarıma dikkat ettiyseniz görmüşsünüzdür ki tanım yapmayı çok seven biri değilim. Bu sebeple forwarderın tanımı yerine ne yaptığını anlatmak istiyorum ki sanırım bu oldukça yeterli olacaktır.

Türk Ticaret kanununda taşıma işleri komisyoncu olarak geçen bu şirketler genel anlamda yükü olanla yük taşıyan arasında bir nevi aracılık yapan ve gerekli operasyonun her aşamasında yetkinliğini kullanan firmalardır. Tabi bu oldukça kaba bir tanım. Daha özele durumu indirgediğimizde bu firmalar ne yapar, yetkinlikleri nedir, nasıl freigt forwarder olunur gibi soruların cevaplarını yazımın ilerleyen kısımlarında bulabilirsiniz.

Forwarder Ne İş Yapar?

Öncelikle şunu belirteyim ki her forwarder birbirinin aynı değildir. Kimi forwarderlar uzun yıllardır var olduklarından ya da oldukça fazla kurumsal ve disiplinli olmaları gibi çeşitli nüanslar sayesinde verdikleri hizmet diğerlerine oranla daha kaliteli ya da kapsamlı olabilir. Sadece şirketlerin yapıları değil bu şirketlerin çalışmış oldukları firmaların kalitesi de vermiş oldukları hizmetin niteliğini doğrudan etkileyen faktörler arasındadır. Mesala siz marka olarak çok bilindik ve eski bir şirketle çalışıyor olabilirsiniz ama forwarderınızın çalıştığı şirketler yeterli değilse bu alacağınız hizmetin değerini oldukça fazla etkileyecektir.

Peki freight forwarder tam olarak neler yapar?

Uluslararası lojistikte aracılık yapan bu şirketlerin genel anlamda yaptıkları ve sorumlu oldukları işler ana hatlarıyla şunlardır;

1-Uluslararası ticaretde bulunan firmalar ile nakliyecileri bir araya getirmek forwarderın en temel işlevlerinden. Sonuçta bir ticaret yapıyoruz ve ticarete konu olan malın en güvenli ve hızlı şekilde ulaşması gereken yere taşınması birinci önceliğimiz. İşte forwarderler müşterilerinden gelen talep doğrultusunda onların mallarını taşımak için taşıyıcı firmalarla iletişime geçer ve yükle ilgili planlamaları yürütürler. Malını taşıtan kişi malına herhangi bir zarar gelmesi ya da olası gecikmelerde taşıyıcıyla değil forwarderıyla iletişime geçer ve sorunu çözmek de bu firmanın işi olur.

2- Dış ticarette Incoterms adını verdiğimiz bazı teslim şekilleri bulunur. İthalatçı firma ile ihracatçı firmanın anlaşmasına bağlı olarak lojistik giderleri taraflar arasında ya pay edilir ya da bu giderler taraflardan biri tarafından ödenir. Kendinizi bir ihracatçı olarak düşünün ve Güney Kore’de bir firmaya mal sattığınızı varsayalım ve aranızda yaptığınız anlaşmayla teslim şekli FOB (Free on Board) olarak anlaştınız. Bu demektir ki siz ihracat aşamasında malınızın ülkenizdeki limana kadar gidip gümrük işlemleriyle alakalı masrafları da dahil yapacağı bütün giderleri ödemeyi ve o noktaya kadar ki operasyonundan sorumlusunuz demektir. İşte freight forwarder ithalatçı ve ihracatçı arasında yapılan bu anlaşmaya göre operasyonu yürütür ve hangi giderlerin kim tarafından ödeneceğini takip eder ve ilgili taraflara bu giderleri fatura eder, tabi arada kendi komisyonunu da alır.

3-Müşteriden gelen talep doğrultusunda operasyon planlamasını da forwarderlar yapar. Sadece malın hareketi değil, hareketi esnasında malın niteliğiyle alakalı planlamaları da forwarder yürütür. Mesala belli bir sıcaklıklık aralığında yük taşınması gerekiyorsa ilgili şartları sağlayacak bir taşıma aracı bulmak ve planlamasını yapmak da forwarderın işidir.

4-Forwarderın lojistik operasyon süreçlerinin hepsine hakim olması gerektiğini söylemiştim. İşte bu anlamda en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de taşıma işleminin yapılacağı güzergah ve bu güzergahtaki kural ve kısıtlamalara hakim olup, meydana gelebilecek her türlü aksaklığa mani olmaktır. Söz gelimi taşıma işlemi sırasında (özellikle karayolunda) transit geçilen ülkelerin hukuki süreçlerine de hakim olmalı ve olası aksamalarda hızlı bir şekilde reaksiyon gösterip çözüme ulaşmakta forwarderın kalitesini belirleyen en önemli özelliklerdendir. Ayrıca bu noktada sadece ülkelerin mevzuatlarını değil içerisinde bulundukları durumu da (karışıklık, iç savaş, doğal afet vb.) operasyonun selahiyeti açısından forwarderlar takip etmelidir.

5-Yükleme planlaması da forwarderın yapması gereken bir diğer sorumluluk. Müşteriden gelen talebe göre yükün araca yüklenmesi ve araç içi konumunu bu noktada sayabiliriz. Seçilecek taşıma moduna göre taşıma ünitesinin en doğru şekilde seçimi ve bu seçimden sonra içinin en doğru şekilde doldurulması sadece operasyonel anlamda değil, karlılık olarak da önemli bir husustur. Aracın bu şekilde yüklenmesi forwarderın görevi olmakla beraber günümüzde bazı taşıyıcı firmalar da bu işi onların yerine yapmaktadır.

6-Operasyonun bir diğer önemli aşaması da yükleme ve boşaltma işlemlerinin takibidir. Özellikle parsiyel yüklemelerde bu oldukça fazla önem kazanmaktadır. En kısa açıklamasıyla araca ilk giren yükün son çıkması esasına dayanan bu faktörü de zaman ve hız açısından iyi organize etmelidir.

7-Genel haliyle bir lojistik operasyona bu şekilde hazırlandıktan sonra geriye kalan son işlerden biri de bütün süreçler içerisinde kullanacağımız ve hazır bulundurmamız gereken belgeleri hazırlamaktır. Gerek taşıma işlemi sırasında kullanılacak belgeler, gerekse malın niteliğiyle alakalı hazır bulunması gereken belgeler operasyonun sekteye uğramaması açısından oldukça önemlidir. Ayrıca malı taşıyan nakliye şirketide kendiyle alakalı belgeleri hazır olarak bulundurmalıdır.

Her şey tamam ve mal yola çıkmaya hazır. Artık geriye kalan tek şey operasyonun müşterinin istediği zamanda başlaması ve bitirilmesini gerçekleştirmek. Müşteri memnuniyetini sağlamanın oldukça zor olduğu sektörümüzde yukarıda saymış olduğum aşamaları hatasız bir şekilde tamamlamak da Freight Forwarder’ın vermiş olduğu hizmetin ta kendisidir.

 

30 Comments

  1. 1

    Freight Forwarder (F.F.); ihracat, ithalat veya transit işlemleri konusunda çok önemli taşıma rolü üstlenen ve bu kapsamda ürünlerin, yüklerin, kargoların veya malların ülkeler arası tedarik zinciri ağ yapısı üzerinde bir noktadan diğer bir noktaya hareketini sağlayan karayolu, demiryolu, havayolu, iç suyolu ve deniz yolu taşımacılığını kombine eden veya çok modlu kullanan ve tüm lojistik süreçleri bedeli karşılığında yerine getiren veya organize ve entegre eden ticari ajanslara veya şirketlere denir.

  2. 2
  3. 4

    selamlar.. emre bey
    forwarderlerde kullanılan konşimentoların ana ve ara olmak üzere 2 tane olmasındaki amaç nedir?
    şimdiden teşekkürler..

    • 5

      Ana konşimento üzerinde ihracatçı ve ithalatçı Forwarder Firma ve onun karşı ofisi olarak gözükür. Böylelikle gemi acentası gerçek yükleyiciyi ve alıcıyı bilemez.
      Forwarder tarafından düzenlenen ara konşimentoda ise gerçek gerçek ihracat ve ithalatçı yer alır. Böylelikle ihracatçı ödemeyi aldıktan sonra (genelde durum böyledir ama kullanılan teslim ve ödeme şekline göre de değişebilir) HBL dediğimiz ara konşimentoyu ithalatçıya gönderir ve ithalatçı da malını gümrükten çeker.

      • 6

        mbl ile ilgili verdiğiniz bilgi eksik ya da yanlış anlaşılmaya müsait maalesef. beyanname armatör acentasına teslim edilir yani gemi sahibi gerçek yükleyici ve alıcıları görebilir. hbl vererek gerçek yükleyici alıcı bilgileri saklanamaz. işin aslı hbl yükleyici/alıcıyı gizlemekten çok daha farklı işlevlere sahiptir. gerçek/yükleyici alıcıdan incoterm inden farklı olarak mbl in prepaid mi collect mi olacağı ile daha fazla ilgilenir. eğer acentanızın kontrat rakamları sizden iyiyse formül hbl prepaid mbl collect olabilir. navlun konusunda esneklik kazandırır. aynı zamanda bir satış sadece gerçek yükleyici/alıcılar ile yapılmaz. aynı zamanda acentaların ellirindeki collect yüklemeler için de yapılır. bunun içinde elinizde mbl prepaid yapabilecek seviyede rekabetçi navlunlarınız olmalı.

        • 7

          Eklemeniz için teşekkürler Nedim Bey. Açıkcası işin bu tarafı ithalatçı ve ihracatçı arasındaki anlaşmaya bağlı olarak değişebilir. Sonuçta MBL olmadan gümrükten mal çekilmez, doğru bir işlem değildir. Hbl prepaid düzenlenip navlun ihracatçı tarafından ödendiğinde MBL in collect olmasının durumu kolaylaştırması beklenmez. Çalışılan forwarder ve forwarder’ında çalıştığı hat daha dikkat edilmesi gereken bir husus burada. Çoğu zaman ucuz navlun için küçük firmalarla çalışanlar bunun zararını müşterisiyle yaşadığı sorunlarla daha fazla olarak çekmekte. CIF bir taşımada ihracatçı çok az bir navlunla malı gönderdiğini düşünüp alıcısı lokal masraflarda yüksek bedeller ödemek zorunda kalınca işler konşimentonun düzenlenme şeklinden daha karmaşık bir hal alabilir.

  4. 8

    Merhaba,uzun yıllardır lojistik sektorunun ıcındeyım ,forwarding zamanının geldıgını dusunuyorum.Bu konu ile ılgılı bazı araştırmalar yaptım sizce nereden başlamam gerekiyor ? Teşekkürler

  5. 9

    Merhaba Emre Bey,

    Öncelikle böyle bilgilendirmelerinizden dolayi Allah Razi olsun,

    Benim sorum Forwarderlik yapa bilmek icin herhangi bir yere kayit olunmasi gerekiyormu ve üye olunmasi gerekirmi.? vereceginiz bilgilerden dolayi simdiden tesekkür ederim.

  6. 10

    Merhabalar Emre Bey,
    Yazınıza eklemek istediğim birde freight forwarderların bir arada oldukları yapılar konusu var. Firmalar yüklerini listeliyor ve ilgili freight forwarder’lara davetler gönderiliyor. En uygun rakamı veren ve en güvenilir olan işi alıyor. Bunların en profesyonel olanı http://www.FreightArea.com Türkiye’de de çok aktif olduklarını biliyorum.
    Okurlarınızın ilgisini çekebilir.

  7. 11

    forwarder şirketinde çalışıyorum bu kadar detaylı işleri stresi çektikten sonra kazandığımız para da ne iş yaptın ki diyecek kadar basit geliyor ya firmalara bazen bu iş yapılmaz bu kadar bilgiyi başka bir konu üzerine bilseydim profesör olurdum diyorum.

    sayfanızı beğendim elinize sağlık

  8. 13

    MErhaba;

    Ben de bir forwarding firması açmak istiyorum İzmir de. Bunun için herhangi bir özel şart veya diplomaya bağlı bir yeterlilik gerekiyor mu?

    yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim…

    • 14

      Forwarder firması kurmak herşeyden önce çok iyi bir network (global anlamda) ve tecrübeyle olur. Nakliye firmalarıyla karıştırmayın.

  9. 15

    Emre Bey,

    Yazınız gayet açıklayıcı ve yararlı olmuş.Ben Çin’de yaşayan bir danışman firması yetkilisi olarak, bu işi araştırmaya koyuldum.Şirket ortağım Çin vatandaşı ve çok sayıda değişik konteyner firmalarında çalışan yakın arkadaşları var.Benim ise müşteri bulma potansiyelim var.Freight forwarder ve danışmanlığı birlikte yapmayı düşünüyorum.Bu ne kadar olumlu olur sizce?

    • 16

      Eğer Türkiye’de yapmaksa düşünceniz networkünüz genişse ve Çinde de bağlantılarınız ve iş ortaklıklarınız mevcutsa denememek için bir sebep yok.
      Ama Çin’de yerleşik olarak yapmak istiyorsanız orada ki piyasa şartlarına tam vakıf olamadığım için bir şey söyleyemeyeceğim.

  10. 17
    • 18

      Çok basit anlatımla şöyle söyleyebilirim. Asli vazifesi Hava ve Deniz taşımacılığı olan şirketlerin sayısı çok fazla değil fakat dış ticaret yapan binlerce firma var. işte o binlerce firmanın gerçek taşıyıcılarla tek tek iletişime geçmek yerine aracılarla iletişime geçmesi ve yüklerin forwarderlar tarafından organize edilerek büyük hatların yoğunluğunun önüne geçilebilmesi olarak düşünebilirsiniz.

  11. 19
    • 20

      Kurmadan önce yapılması gereken onca şey alınması gereken bazı belgeler var. Soruyu öğrenmek amaçlı sorun sonuca gitmek amaçlı değil.

  12. 21

    Merhaba bir tanıdığıma freight forwarders settlement diye bir şirketten ( USA, Portland ) mektup gelmiş, mektubu açamadığım için ne olduğunu bilemiyorum. İçeriği, gelmiş olan şey ve tahmini maliyeti ( yani gelmiş olan ürün yada ürünler ) nedir? Bilgi alabilirsem çok sevinirim.

  13. 23

    Merha Emre Bey, bilgilendirmeniz için tesekkur ederım. Bende forwarder işine yeni başlıcam . Satıs ve pazarlama alınında sürecler ne sekılde oluyor bu konu hakkınfa bılgı verebılır msnz ? Bıldıgım kadaryla ben forwarder fırmamı maıl ve yuz yuze goruserek yenı müşteri pörtföyü oluşturmam gerektiği söylendi. Buna benzer sekılde ısleyıs varmıs. Meslegımın henuz basında olmam nedenıyle tereddutlerım var zor mudur sizce yada benı en cok ne zorlayabılır ? Şimdiden tesekkur ederım.

    • 24

      Merhaba,

      Mesleğiniz başında ve tecrübeniz yok ise elbette yardımcı olacaklardır size. Yeni müşteri kazandırma ve var olanı tutundurmak bu pozisyonlarda öncelikdir. Bunlara ek olarak müşteriden gelen teklif ve taleplerin değerlendirilmesi, gerekli bilgilendirmelerin yapılması da sizin sorumluluğunuzda olacaktır. Yine de çalıştığınız firmanın bir satış-pazarlama kültürü vardır ve onun çerçevesinde ne yapacağınızı size ilgili kişiler anlatacak ve siz de zamanla çözeceksinizdir.

  14. 25

    Emre bey yeni mezun bir endüstri mühendisiyim. faydalı bilgiler ve anlatım için teşekkürler, çok güzel açıklamışsınız. Bugün bir Forwarder firmaya iş görüşmesine gidicem. Işime yarayacağıa eminim. Güzel günler, başarılar.

  15. 27
  16. 28

    Merhaba emre bey sizi bir sorum olacak forwarderlarda yüklemenin teklif aşamasından teslim aşamasına kadar yapılan isler nedir

  17. 30

Lütfen Görüşünüzü Bizimle Paylaşın