Lojistik Nedir

Hayatta bazı şeylerin tanımı olmaz, ve olmamalıdır da. Çünkü bir şeyleri tanımlamaya başladığımızda onun sınırlarını çizer ve olanaklarını daraltırız. Eğer aklımıza herhangi bir şey geldiğinde tanımı kafamızda canlanıyorsa daha ilk etapta yapacaklarımıza sınırı koyduk demektir. Mesela binlerce yıldır her insanın kalbinde olan ‘AŞK’ ın bir tanımı hala yoktur, aslında Aşk’ı  yaşanılır kılan da  onun bir tanımının olmamasıdır. Her gönülde farklı yaşanır aşk; herkes için farklı anlamlar ifade edebilir. İşte bu sebepledir ki Hz. Adem’den bu yana insanlığın kalbinden hiç eksik olmamıştır.Bende hayatımda bazı şeylerin tanımını yapmadan yaşamayı seven biriyim. Aşkın, ailenin dostluğun ve gün gelir de zihnimi daraltır, başarımı azaltır diye lojistiğin tanımını hiç yapmamaya çalıştım ve var olan tanımlarına da kafamda baş kaldırdım hep. Hiç bir zaman sınır koymadım ki gün gelir de sınırları aşmak gerekirse zorluk çıkmasın diye. Şimdiler de ileriye yönelik lojistik ile alakalı öyle tahminler ve projeler var ki eminim onlarda zihinlerinde tanımla gezmeyen akıllı insanlar tarafından tasarlanmakta.

Lojistiği Yaşamak

Yukarıda yazdıklarımdan ötürü bloğum da hiç bir zaman lojistiğin tanımına yer vermedim ve vermeye de niyetim yok fakat bir şekilde bu tanımı ilk etapta arayanlar ve yine de konuyla alakalı bir şeyler okumak isteyenler için yazıyorum bu yazıyı.

Siz de bu zamana kadar  lojistik ile alakanız olmadığı halde günün birinde bir şekil de merak edip bu konuyu araştırmaya başladınız ve araştırmalarınızdan sonra burayı bulduysanız; önce arkanıza iyice bir yaslanın ve rahatlayın, çünkü; emin olun, bulabileceğiniz en doğru adrestesiniz. Şimdi size konuyu netleştirebilmeniz için buraya kadar gelirken sağ elinizin altında olan farenin serüvenini anlatmak istiyorum.

Markası ve kalitesi ne olursa olsun öncelikle üretim için bütün malzemelerin ilgili yerlerden toplanıp ana fabrikaya taşınması ilk aşamamız. Bu ilgili yerlerde tabi ham maddeyi ayrı bir yerden temin ediyor, orası ayrı. Şimdi; en azından farenin içinde üretim için geçerli olan 5 ana malzeme var ve bunlar olmazsa olmaz. Ama düşünün ki biri ya eksik ya hatalı geliyor ya da hiç gelmiyor. Bütün fabrika üretim için o malzemeyi bekliyor; fabrika 1 saat üretim yapmadan duruyor, işçiler bir saat çalışmıyor, boşuna elektrik gidiyor falan. Sonucunda yaşanan aksaklığın bir saat gecikmesi bile o farenin raflar da yerini en az 1 saat geç alması demek. Bu durumun üreticisinden, toptancısına; perakendecisinden, müşterisine kadar herkese nasıl bir etki yaşatacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. Hadi üretimi yaptık hemen müşteri bulmak öyle kolay şey mi? Önce saklayacak bir yer lazım. Ama gelişi güzel bir yer olamaz sonuçta elektronik malzeme belli şartlar altında muhafaza edilmeli değil mi? Uygun şartlar da bir depo… Her neyse Türkiye’den sipariş aldı farelerimiz ve yola çıkacaklar öyle yükle araca gitsin yok. Farz edelim ki Çin’den buraya konteyner ile gelecek. Evvela hangisinden ne kadar istenmiş, ne şekiller de istemişler bunlar önemli yani depomuzda bir elleçleme sürecimiz var. Bu aşama da bitti siparişe hazır hale getirdik ve konteynere yükledik. Shanghai Limana (namı diğer Şangay)  kadar da bir ara taşıma yaptık ve getirdik geminin yanına bıraktık. Koca koca vinçler sayesinde gemiye de yükledik tabi bunlar hep bir maliyet ve hata istemeyen disiplinli bir süreç ve yolculuğa çıkmaya hazır farelerimiz. Sonuçta taşıdığımız şeyin maddi bir değeri var ve sigorta yapmazsak olmaz, ya bir şey gelse başına? Yaklaşık bir ay süren Mısır aktarmalı bir seferle konteynerimiz geldi ve Ambarlı Limanı’na yanaştı. Malım geldi alacağım diyerek öyle limana giremiyoruz, Sonuçta İthalat yaptık ve bir vergi vereceğiz devlet babaya. Koca konteyneri vinçlerle indiriyorsun yeri geldi mi limanda bekletiyorsun falan Liman Masraflarımız da söz konusu. Tabi burada atladığım bazı şeyler var fazla detay aklınızı karıştırmasın diye. Bütün süreçler de düzenlenen evrak işleri; Konşimentosu, Ordinosu,tutanakları bir sürü belge işleri. Bunları da halletik ve malı limandan alabiliriz; tabi yine bir iç taşıma maliyeti ve depomuza götüreceğiz depolama maliyeti var. Farz edelim ki teknolojik ürünler ithalatı yapıyoruz ve depomuzda envai çeşitten malzeme var. Bunların hepsinin kontrolü, korunması, depo da beklemesi de ayrı bir maliyet kalemi sonuçta. Ve sabah depomuzu açtığımız da; gelen siparişlere göre hangi üründen ne kadar istendiyse onları toplayıp istenen yerlere gönderiyoruz ve sonuçta faremiz raflardaki yerini alıyor. Demek ki neymiş fare deyip geçmeyeceksin; bizim masaya gelene kadar bile belki hayatımız boyunca bir çoğumuzun yapamayacağı kadar yol yapıyor  farecik.

Çok genel olarak fazla detaya girmeden anlattığım bütün bu süreçlerin hepsi ve daha fazlasına siz isterseniz ‘lojistik‘ diyebilirsiniz, takdir size kalmış. Ama belki de bir 10 yıl sonra her şey şimdikinden farklı olarak yapılabilir yani; tanımlar değişebilir. Sizde İnovasyona (bu kelimeyi çok seviyorum)her zaman açık olun ve hayatı basma kalıp yaşamayın.

 

Hayat Bile Lojistik  Bir Süreç

Doğduğumuz andan itibaren aslında hepimiz Lojistik‘le iç içeyiz. İnsan hayatını bir düşünün; anne rahmine düştüğümüz andan itibaren başlıyor
her şey. Yaklaşık 9 ay boyunca bir nevi anne rahminde ‘uygun şartlar’ altında depolanmıyor muyuz? Sonra doğru zaman da doğru yerde (bu tanımı çok kullanırlar lojistik için) yani hastane de Dünya’ya gelmiyor muyuz? Öyle hemen gelir gelmez anne kucağına da vermiyorlar bebeği, malum gümrük işlemleri var önce bir güzel temizleyip sarıyorlar ya onları diyorum. Hayatın her aşamasında görebilmek mümkün lojistiği; yeter ki bakmasını bilelim. Ve bittiğinde maceramız omuzlar üzerinde 4 kolluyla taşınıyoruz ya son yolculuğa.

Teşbih de hata olmaz, hatasız da teşbih olmaz.’ der büyüklerimiz. Teşbihi bol bir yazı oldu benimki de ama yine de hatası az olmuştur inşallah. Eğer ki bu yazıyı okuduktan sonra; kafanızda bir şeyler yerine oturmaya başladı ve yüzünüzü bir gülümseme aldıysa o zaman vakit geçirmeden diğer yazılarıma da bir göz atın ve puzzle ın parçalarını kafanız da tam olarak oturtmaya bakın. Aslında karışık gözüktüğü kadar da zevkli olan bu işi içine girdiğiniz zaman emin olun daha çok seveceksiniz.


62 Comments

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

    çok hoş bir yazı olmuş.lojistiği bu kadar eğlenceli anlatan bir yazı okumamıştım.ağzınız.bilgilendirdiğiniz için teşekkürler yazıların devamını bekliyoruz.

  5. 5

    Sayın ipekçi teşekkurler yazınız için.Güzel bir yorum getirmişsiniz…Lojistikde sizler gibi bireyler çok gerekli.yazılarınzı devamını bekliyoruz. Başarılar

  6. 6
  7. 7
  8. 8

    Yazı bildiğimiz lojistik iş akış sürecini içermekte metin. Güzel anlatım, özellikle anne karnında olan taşımayı ve depolamayı hepimiz iyi biliyoruz ama gümrük ayağı mükemmel olmuş. Üretici zihniyet sevilen işi taktirlik kılmış, başarılar…

  9. 9
  10. 10

    emre ipekci kimdir inanın bilmiyorum. ama bugün tesadüfen bir konuyu araştırıken ulaştım bu isme. lojistiği bu kadar güzel tarif eden, bu denli konuşma dili kullanarak son satıra kadar okutan bir başka lojistik yazarına da rastlamadım. tebrik ediyor, saygılar sunuyorum.

  11. 11

    kaç gündür bu yazıyı okuyorum, lojistiği sevmeye başladım. 😀
    sanırım lojistik okiyacam. teşekkrler Emre bey

  12. 12

    merhaba emre bey.yazınızı okuyunca kafamdaki bir çok soru işareti kayboldu.peki sizce bu bölüm bayanlar için tercih edilmesi gereken bir bölüm müdür?

    • 13

      Pek tabi ki de. Sektörde çalışan oldukça fazla bayan var. Hatta bu konuda kadına pozitif ayrıcalık uygulayan firmalar bile biliyorum.

      • 14

        kusuruma bakmazsanız bir sorum daha olacak.ben 2 yıllık okursam bu sektörde kariyer yapma imkanım var mı (ingilizcemi geliştirme dışında) yoksa 4 yıllık özel bir üniversite mi önerirsiniz kariyer için. şimdiden teşekkürler.

        • 15

          Her zaman 4 yıllık okumak daha avantajlı gözükür. Ama bu bir kural değil. Yine de başarılı bir iş hayatı için en önemli olan gelişimizi devamlı olarak sürdürmektir.

  13. 16

    acil bir sorum olacak da tercıhler yaklastı lojıstık bolumunun 2 yıllığı son dakıka aklıma geldı ve bır ıkı yer tutuyor sızce 2 yıllık lojıstık nasıldır tesekkurler sımıdıden

    • 17

      Soru cevap bölümünde lisans ve önlisans lojistik bölümlerini anlattığım yazılar mevcut.
      Onlardan bakabilirsiniz.

  14. 18
  15. 20

    Dumlupınar üniversitesi’nde da lojistik kazandım, ne olduğunu 1 aydır araştırıyordum bu yazıdan sonra
    herşey tam anlamıyla oturmuş oldu, iyiki yazmışım o bölümü, okuyunca anladım ben başka bir sektörde çalışamazmışım zaten 🙂 dikey geçiş yaparak hangi bölüme geçeceğime karar vermiş oldum, Lojistik Yönetimi . teşekkür ediyorum emeğinize sağlık

  16. 21
    • 22

      Lojistik bölümü benim onaylamam ile iyi ya da kötü olacak değil. Eğer severseniz iyi olur, sevmezseniz zulüm de olur.
      Ben hiç bir bölümü kötü olarak görmüyorum. Konu sizle alakalı. Lojistiği sever ve benimserseniz eğer önüne ya da arkasına gelen; ‘uluslararası’ ya da ‘yönetimi’ gibi kelimeler sizi düşündürmesin.
      Aslolan lojistik, gerisi ayrıntı…

  17. 23
  18. 24
  19. 25
    • 26

      Sehir olarak tabi ki İstanbulu tavsiye ederim.
      2 yıllık okuduktan sonra da açıktan işletme gibi bölümlere tamamlayıp lisans mezunu olursunuz.

  20. 27
  21. 28
  22. 29
  23. 31

    Çok güzel anlatmışsınız Lojistiği severek okudum Sayın Emre İpekçi. Başarılarınızın daim olmasını dilerim.

  24. 32

    mrb ben 9. sınıf öğrencisiyim…tic. meslek lisesindeyim ve 10. sınıfta Ulaştırma Hizmetleri bölümünün
    LOJİSTİK dalını seçeceğim ama iyi bir üniversite istiyorum…
    mersinde yaşadığımiçin ayrılmak da istemiyorum bu nedenle bir mersin üniv. bir de çağ üniv.
    düşünüyorum bana bu üniversiteler hakkında tercihim hakkında yardımcı olur musunuz
    bir de DSP girip nasıl döer yıllık okuya bilirim….
    ???

    • 33

      Benim bilgim yok üniversiteler hakkında malesef. 4 yıllığa tamamlamak içinde mezun olunca DGS’ye girmek gerektiğini biliyorum.

  25. 34
  26. 35

    Merhaba ben 8. sınıf öğrencisiyim liseye yeni geçeceğim HOREV adlı bir lise var ama ailem meslek seçmek için yaşımın küçük olduğunu ileride zevkimin ve tarzımın değişeceğini söylüyor. Sizce de öylemi lisede lojistlik seçmemde bir sakınca varmı. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

  27. 36
    • 37

      Hangi üniversiteyi tercih etmek istiyorsanız, sitesine girin araştırın ya da en güzeli telefonla arayın mutlaka sorularınıza cevap alırsınız.

  28. 38

    Konya lojistik geldi ve bn bu blml ilgili bşy blmiyorum ama sizdn sonra az cok bişeyler tasarladım sizce gitmelimiyim sizin söyleyecegnz sey önemli lütfn cevabnz git veya gitme olsun o zmn bi karara varablrm

  29. 40

    uluslararası lojistik ile uluslararası lojistik Yönetimi aynı şey midir yani benim okan uluslararası lojistik oldu yaşar uluslararası lojistik Yönetimi ne geçebilir miyim

    • 41

      Bölümler arası çok bir fark yok. İsme takılmamak lazım. Programlar arası geçiş içinde en doğru bilgiyi hocalarınız verecektir.

  30. 42
  31. 43

    Merhaba benim kafam çok karisik hangi bölümü seçeceğme tam karar veremiyorum.ama lojistik uzun zamandir aklimda benim bu bölümde tek sıkıntım yabancı dil olur sizce bunu bile bile bu bölümü yazmalimiyim.ve ayrıca 4 senelik olmazsa aciktan okumayi düşünüyorum bu bi dezavantaj olur mu

    • 44

      İsterseniz en iyi okullarda okuyup, bir çok sertifika alın ama yabancı dil olmadan Lojistik sektöründe bir yere kadar ilerleyebilirsiniz.

  32. 45

    bende bir lojistik mezunu olduğumdan tesadüf eseri sizin sitenize ulaşmış oldum tebrik ederim çok güzel bir yazı olmuş fakat okul bitti iş yok iş başvurularında herkes tecrübe istiyor ama sonuçta okulu bitiriyoruz hemen her şey olmaz ki bizlere de fırsat verilse neler yapacağız ama işte..

  33. 47

    Ben de bu sene tercihlerimi yapıcam ama hala kararsızım sizce lojistik ile uluslararası ticaret ve lojistik arasındaki fark nedir pek etkiler mi mezun olunca ayrıca burdur çok mu uzak olur bu bölümlerden herhangi birisi için şimdiden teşekkür ediyorum.

  34. 49
  35. 50

    Merhaba aslında ben tam anlamadım lise son igrencisiyim ben staj gördüm yer lojistik bölümü çok hoşuma gitti masaüstü bi iş istedim bi iş sonra lojistik okumaya karar verdim ygs den gircem siz ne düşünüyorsunuz önü açık mi kpss ye girsem kaç puan alcam ve nereye gidecem aklımda binlerce soru yardım edin lütfen gs_dilek.04@hotmail.com e mailim ulaşın bana lütfen çok giremiyorum siteye

  36. 51

    Merhaba Emre bey

    Öncelikle anlatımınızdan dolayı size çok teşekkür ederim.
    Bende bir lojistik firmasında bir aydan az oldu işe başladım.kafamda hep soru işaretleri vardı bu işin nasıl yapıldığı ile ilgili.Sayenizde kafamdaki soru işaretleri kalmadı.Çok teşekkür ederim verdiğiniz açık anlatımdan dolayı size.
    Sağlıcakla kalın

  37. 53

    RESMEN SHOW YAPMIŞSINIZ LOJİSTİĞİ BU ŞEKİLDE ANLATARAK İKİ ÜÇ TANEDE ENTEL BULMUŞSUNUZ SİZİ ALKIŞLAYACAK.BİZR BÖLÜM HAKKINDA İŞ OLANAKLARI HAKKINDA FAYDALI BİLGİLER VERİN BOŞ HİKAYELER DEĞİL .SAYGILAR.

    • 54

      Bölüm ve iş olanakları hakkında da bir çok yazı mevcut sitemde. Araştırmayı beceremiyorsanız o sizin sorununuz.

  38. 55

    Bu bölümü gönülden istiyorum. Belli bir planın var. İki sene okuyup DGS ile iki yıl daha toplam dört yıl okuduktan sonra iki yıl da iktisat okumayı düşünüyorum. Ne diyorsunuz?

  39. 57

    emre bey gercekten okudum butun soru ısaretlerı kalktı kafamdan ve yorum atanlara dıkkat ettım hepsı cok memnun bu işi gercekten iyi biliyorsunuz… bende üniversite 1 ogrencısı olacagım sadece ılk sıraya hangı bolumu yazacagıma karar veremıyordum artık sayenızde ılk sırada lojistik tesekkurler emre bey 🙂

  40. 58

    Merhabalar emre bey. Ben girne american ulaştırma ve lojistik lisans 3. Sınıf öğrencisiyim. Bölüm %100 ingilizce ayrıca arapça biliyorum. Arap ülkelerinde çalışmak istiyorum maaşlar ne düzeyde olur veya önerir misiniz arap ülkelerini? İlginiz için Teşekkür ederim..

  41. 59
  42. 61

    3 senedir lise mezunuyum 2 senedir dil sınavına giriyorm yerleşemiyorum bi öğretmenim lojistik önerdi önü açık bir bölüm dedi bu sene tyt sınavı zorunlu haberinz var mı yeni sistemden bilmiyorum tyt 2 yıllık alıyor zaten 2 sene okumam benim için iyi olur mu bilmiyorumm kafam çok karışık tercih versem mş vermesem mi çok kararsızım

    • 62

      Malesef ülke şartlarında neredeyse hiç bir bölümün mezun olunduğunda iş garantisi vermesi gibi bir durum söz konusu değil. Lojistik önlisans mezunu olduğunuzda sektörde ara eleman olarak istihdam edilebileceğiniz bir çok alan ve şirket mevcut fakat ilk etapta iş bulmak tabi ki kolay değil. Yine de önlisans mezunlarına yönelik alım yapılan ptt kadroları sizin için ayrı bir fırsat oluşturacaktır.

Lütfen Görüşünüzü Bizimle Paylaşın