Lojistikte Bilgi Teknolojileri Kullanımı

Geçtiğimiz günlerde ptt kargo aracılığıyla bir paket ulaştı elime. İşin garip olan tarafı verildiği tarihten itibaren elime ulaşmasının tam 6 gün sürmesiydi. Gelen arkadaşı bu hızlarından ötürü tebrik ettikten sonra yaptığı savunma ise daha da vahimdi: ‘Sen yine iyisin abi, bazen milletinki bir kayboluyor ki bul bulabilirsen.’ Büyük umutlarla özelleştiriverdiğimiz devletin en eski kurumlarından birinin ne kadar da yanlış politikalarla yönetildiğini görmek acı verici oldu benim için.

Bilişim Çağında Lojistik

Oysa ki günümüzde ‘Bilişim Çağı’ olarak nitelendirdiğimiz bir zaman da bu gibi durumların yaşanması verilen hizmetin teknolojinin nimetlerinden ne kadar da eksik olduğunun bir göstergesi. Kendilerini lojistik firması olarak lanse eden bir çok firmanın (büyük ya da küçük olsun)  bile günümüzde kullandığı bazı programlar sayesinde zor olan bir ‘tedarik Zinciri’ yönetimi bile oldukça kolay bir hale gelmektedir.

Eski bir yazımda S.A.P ‘nin lojistik sürece olan katkısından bahsetmiştim. Buna ek olarak  Sadece lojistik yönetimi için kullanılabilecek programların olmasının yanı sıra, genel şirket yönetimi içerisinde kullanılabilecek yazılımlarda  bulunmaktadır. Şirketlerin genel de tercih ettiği S.A.P, SOFT ve Kargomax gibi genel programların yanında sadece filo takibine yönelik vektör gibi ya da depo yönetimini kolaylaştıran hursoft gibi yardımcılarda bu kategoride sayılabilir. Her ne kadar programları büyüklük ve işlevlerine göre; arayüzlerini kolay ya da zor kullanım olarak ayırsakta; onlarsız bu işin yürümeyeceğini de unutmamız gerekir.

Teknoloji ve Katkıları

Tedarik zinciri yönetimi mantığıyla duruma daha geniş baktığımız da ise sadece lojistikçilerin değil, üretici  ya da tedarikçilerinde bu yazılımlar sayesinde işlerinin daha da kolaylaştığını söyleyebiriz. Stok kontrol ve yönetimi, kaynakların verimli şekilde kullanılabilmesi,  üretim hattında meydana gelebilecek dalgalanmaların en az hasar alınabilecek şekil de minimize edilmesi ve daha sayabileceğimiz bir çok  fırsatları bu basit yazılımlar sayesinde elde edebiliriz.

İngiliz bilim adamı Arthur Clarke; Yeteri kadar gelişmiş bir teknolojinin aslında gerçekleşmesi mucize olan sihirden pek de farklı olmadığını söylerken bize Bilgi sistemleri kullanımının nimetlerini güzel bir şekilde ifade etmekteydi. Ben de buradan hareketle  çok açmadan bir sonra ki yazımda işin pazarlama ya da sipariş geçilmesi noktasından başlayarak bütün bir tedarik zinciri içerisindeki halkaları sizlere dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

Lütfen Görüşünüzü Bizimle Paylaşın