İlk Uluslararası Lojistik Üssümüz

Yine ülkemiz ve sektörümüz adına sevindirici bir gelişmeden daha bahsetmek insanı ayrı bir heyecanlandırıyor gerçekten. Sanırım 2010 yılı Lojistik’in adına güzel geçmeye devam edecek.


Hep bahsettiğimiz ve bununla da övündüğümüz transit geçiş noktasında olma özelliğimizi yavaş yavaş kullanmaya başladık.  15 Ekim 2010 günü ülkemiz lojistik tarihinde ayrı bir öneme sahip artık, çünkü “ilk uluslararası lojistik üssünü” açmayı başardık.

Ömrümün bir bölümünü geçirdiğim Ankara’nın Kazan ilçesinde hayatın sıkıcılığı ve iş olanaklarının az olması bu kısa zaman zarfı içinde gözüme batan iki şey olmuştu. O günlerde bu konuyu tartıştığım insanların hepsinde aynı kanı vardı; bizim Kazan’ın kaderi bu’. Kim derdi ki; Ankara’nın asık suratlılığından uzakta İstanbul Yolu’na yoldaş Kazan’ın makus talihini böyle güzel bir girişimle yenebileceğini?

Daha geçen sene bu zamanlar da insanların dert yandığı işsizliğin 4000 gibi bir istihdam rakamıyla çözülebileceği bir adım oldu  “Ankara Lojistik Üssü “.  aslında sözü çokta uzatmadan genel hatlarıyla projeyi size aktarıp yorumları size bırakıyorum.


İlk olarak Ankara ve çevresindeki 40 ın üzerinde nakliye şirketinin ortak girişimiyle başlayan ve finansmanı büyük ölçüde şirketler tarafından sağlanan projenin bu haliyle 100 bin $’lık 1. kısmı 700 kişiyi istihdam etmekte. 2011 yılında tamamlanması öngörülen 62.500$ lık 2.kısımla beraber toplam istihdam 4000’e  ve şuan da 80 olan şirket sayısının da 400’e çıkması beklenmekte.

Sayılar size biraz fazla gelebilir. Oysa ki banka, sigorta, kırtasiye, market, berber, restaurant, kafetarya, otel, araç yıkama, tamir bakım üniteleri ve bunların yanında Tır Gümrük Müdürlüğü Muhafaza Müdüğürlüğü ve  Merkez Labaratuvarı gibi devlet kurum ve kuruluşlarının temsilciliklerinin de yer alması 4000 kişilik istahdam rakamını açıklamaya yetmektedir sanırım.


Fiziki özelliklerine baktığımızda da toplam yerleşim alanı 700.000 m², inşaat alanı; 19.8000  kapalı ve19.1000  açık olmak üzere toplam 389.000 m² dir. Bunların yanında 5 bloktan oluşan toplam 60 bin  kiralanabilir depo ve antrepo, 6bin gümrük alanı ve çeşitli sosyal alanlarla beraber 2500 gibi yüksek bir Tır kapasitesine sahiptir.


Türkiye’nin ilk uluslararası lojistik üssü olan bu girişim için bundan sonra yapılması gereken; üssün karayolu ve demiryolu ağını oluşturmaktır ki şu anda da bunlar başlamış vaziyette.


Hali hazırda Tekirdağ Mersin ve Bilecik’te lojistik köylerin yapımı sürerken ardından Marmaray’ın bitişiyle Pekin’i Londra’ ya bağlama hayalinin sona yaklaşması en başta da bahsettiğim gibi ülkemiz adına olumlu ve sevindirici gelişmeler. İnsanoğlu en büyük hayallerinden biri olan ışınlanmayı bulamadığı müddetçe LOJİSTİK SEKTÖRÜ her zaman gelişmesini sürdürmeye devam edecektir.

Lütfen Görüşünüzü Bizimle Paylaşın