Lojistik Firmalarının Gelecek Hedefleri

Adettendir her yıl sonun da geçen seneyi değerlendiren yazılar yazılır. Yaşananlar yorumlanır, öneriler sıralanır ve tabi sonunda da iyi ve güzel dileklerle yazı son bulur. Eğer siz de isterseniz bu ve benzeri yazıları internette bulabilirsiniz. Bu sebeple hem farklı bir bakış açısı oluşturmak hemde ‘füturist’ bir yaklaşım sergilemek adına Lojistik Firmalarının Önümüzdeki dönem hedef ve beklentilerini sizlere aktarmayı düşünüyorum. Umarım geleceğe yönelik aklınızda bir şeyler oluşmasına yardımcı olabilirim.

 

Yine de öncesinde Şirketlerimizin işlem yaptığı pazarlara bakmakta ve gelecekteki tahmini artışları hesaplamakta fayda var.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: İnfomag Temmuz 2011

 

Peki firmaların hedef ve stratejilerine bağlı olarak 2012 yılı için beklentileri nedir diye soracak olursak o da tablodan görüleceği üzere Türki Cumhuriyetler, Almanya, Orta Doğu ve Avrupa’nın bazı ülkeleri olarak söylenebilir.

Gerçi araştırmanın yapıldığı zamanlar da Fransa ile şu an yaşadığımız sorunlar olmadığından güncel veriler elbette bundan farklı olacaktır. Fakat yine de genel haliyle bu şekilde bir beklenti içinde olduğunu söyleyebiliriz.

 

Sektördeki Firmaların Gelecek Hedefleri

Borusan Lojistik: Son yıllardaki büyüme ivmesi yüzde 30’larda ve 2010 yılı cirosu 270 milyon dolar olan Borusan’ın ilk etapta faaliyet gösterdiği ülkelerden Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir ve ABD’ye yatırım planları var. Ayrıca 2015 yılında Uluslararası Taşımacılık yapan şirketler arasında ilk 3 de yer almak bir diğer hedefleri. Ve 2022 yılında ise en büyük kontrat şirketlerinden biri olmayı hedeflemekteler.

Ekol Lojistik: Yaklaşık 160  Milyon Euro ciroyla 2010’u geride bırakan firma gelecek için müşteri memnuniyetinin sağlanmasının oldukça zor olduğu bir pazara gözünü dikmiş: İskandinav hattı. Ve takdire şayan bir rakama ulaşma niyetindeler;  tam 12 milyon euro hedefleri var. Bunların yanı sıra ülkemizde de sağlık sektörü için daha iyi lojistik çözümler üretmek ve aynı zamanda depo alanlarını da genişletmeyi hedefliyorlar. Öngörülen hedeflere ulaşmak içinde filolarını yüzde 22 büyütme niyetindeler.

BALNAK: Ciro ve hacim olarak sektörde ilk 5 içerisinde yer alan firmanın öncelikleri arasında kombine ve intermodal taşımacılıkta müşterilerine iyi bir hizmet sunmak var. Bu hedeflerine ulaşabilmek içinde swap body ve yeni semi trailer yatırımları olacak. Yurt içine yönelik olarak depo yatırımları da devam edecek. 2010 ciroları ise 140 Milyon Euro.

Arkas Holding: Müşterilerine en uygun ücretle hizmet sunma hedefinde olan şirketin ciro olarak yüzde 10 büyüme gibi somut bir hedefi var. Hali hazırda  uzun soluklu olarak yürüttükleri ‘Arkas Anadolu Projesi’ne de yatırımlarını sürdürerek Anadolu’daki şehirlerin liman bağlantısını sağlayarak ülke içerisindeki üreticilere nakliye maliyetleri düşük bir operasyon sağlama hedefindeler. Ayrıca projenin sorunsuz bir şekilde işleyebilmesi içinde gerekli olan; depo yatırımları, lojistik terminal projeleri ve demiryolu gibi yatırımları da devam etmekte.

Ceva Türkiye: Ülkemizin var olan transit taşıma potansiyeli ile alakalı planları olan şirketin Avrupa-Türkiye-Türki Cumhuriyetler eksininde entegre hedefleri var. Ayrıca bu yıl İtibariyle Uzakdoğu, Avrupa, Ortadoğu arasında yeni hat yatırımları başladı. Ve Avrupa’da parsiyel taşımacılıkta en iyilerden biri olma yolunda yatırımları devam ediyor.

Reysaş Lojistik: Geleceğe yönelik artmasına kesin gözüyle bakılan petrol fiyatlarının farklı taşıma modlarını daha cazip haline getireceğine inanan şirketin en büyük yatırımları haliyle Demiryoluna. Bu bağlamda yatırımlarını başta Türkiye olmak üzere Doğu Avrupa, Orta Doğu, Asya Ülkeleri ve ve Kuzey Afrika’ya gerçekleştiriyorlar. Depo yatırımlarına da önem veren şirketin yeni tamamlananlarıyla beraber 83 adet deposu mevcut. Birçoğumuzun belki de yollarda en çok gördüğü firmalardan olan şirketin yaklaşık cirosu ise 375 Milyon TL.

Mars Lojistik: Alman Barth firması ile yaptığı işbirliğiyle beraber bu ülkede en iyilerden biri olan firma ileriye yönelik olarak Ortadoğu’da da büyüme hedefinde. Hava ve denizdeki payını arttırıp proje taşımacılığında da pazar payını yükseltmek ve sonunda yüzde 20 büyüme hedefindeler. 2010 Cirosu ise 171 Milyon Dolar.

DHL Supply Chain: İlk etapta depo yatırımları yaparak kapasitelerini 500 bin metrekareye çıkarmak öncelikleri arasında. Dünya çapında DHL ile çalışan firmaların Türkiye pazarına girerken kendilerini partner olarak seçmeleri önemli derece de bir müşteri portföylerinin oluşmasına sebep olarak büyümelerini sürdürmeye devam ediyorlar.

Etis Lojistik: Sektörün sessiz ve hızla ilerleyişini sürdüren firmalarından Etis Lojistik. Yapılmayanı yapmaya yönelik projeleri var. İlk etapta multi modal taşımacılık sistemlerine odaklanan firmanın bir diğer düşüncesi de depo yatırımlarını arttırıp lojistik köylerde etkinliklerini arttırmak. 2010 da yapılan 100 Milyon TL’lik ciro da firmanın var olan potansiyeliyle bunları gerçekleştirmeye gücünün yeteceğini gösteriyor.

Ne diyelim inşallah firmalar var olan bu hedeflerine istedikleri gibi ulaşır ve ülkemiz açısından büyük bir değer yaratılmış olur.

 

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Lütfen Görüşünüzü Bizimle Paylaşın