Lojistik Sektörünün Temel Aktörleri

İçerisinde bulunduğumuz yüzyılda Dünyamız büyük bir değişim ve gelişim rüzgarının etkisi altında. Sadece insanlar değil, sektörler, firmalar, aracı kuruluşlar, hizmet sağlayıcılar ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz şekilde bir çok faktör bu rüzgarın etkisiyle yenileşmekte ve kendini hızla değiştirmeye devam etmekte. Bu gün yeni çıkan bir ürün yarın bir başkasının piyasaya sürülmesiyle  eskiyebilirken, dünün en iyi firmaları bu gün verdikleri hizmetlerle sorgulanabiliyor. İnsanların artan tüketim ihtiyacı da yaşanan bu rekabeti körükleyen yegane faktörlerin başında yerini alıyor.

Rekabetin firmalar açısından giderek arttığı bu dönemde sektörlerde kendi içerisinde değişmeye devam ediyor. Dünün sözüm ona nakliyecileri bugünün lojistik firmaları haline dönüşürken mutlak bir şekilde değişim rüzgarına ayak uydurarak varlıklarını devam ettiriyorlar. Eskiden babadan kalma usüllerle yapılan taşıma işlemi günümüzde her biri alanında uzman firmalar tarafından yoğun bir rekabet ortamında sağlanmaya çalışılırken bu durum yeni iş alanlarının doğmasına ve haliyle yeni firmaların kurulmasına olanak tanıyor.

Lojistik Hizmet Sunan Firmalar

Günümüzde ticaret öylesine kompleks bir hal aldı ki her sektör kendine yardımcı yeni alt kollar oluşturmuya başladı. Böylelikle yapılan işlemler daha çabuk ve seri bir halde yapılır oldu. Haliyle Lojistik sektörü de bu değişimi yaşayan alanların başında geliyor. Eskiden ithalat işlemleri haftalar aylar alırken günümüzde malınız taşıyıcısı tarafından limana gelmek üzereyken, forwarderınız yükle ilgili işlemleri yapıyor, Gümrükçünüz gümrük işlerini hallediyor, depocunuz yük gelmeden yerini ayarlıyor ve bütün bu operasyon herhangi bir sekteye uğramadan kısa zamanda hallediliyor. Tabi ki bu durumun gerçekleşmesi ilgili firmaların işlerini eksiksiz ve koordineli bir şekilde yapmasıyla mümkün olabiliyor.

Söz konusu bu işlemlerin gerçekleşmesi için hizmet sunan lojistik firmalarını da;

1-Taşıyıcı firmalar                                                            

2-Aracı kuruluşlar

3-Depo ve antrepo hizmeti veren firmalar

4-Gümrük işlemleri yapan firmalar

5-Sigorta firmaları

6-Serbest Bölgeler

7-Kullanılan taşıma moduna göre; yer hizmeti veren veya yükleme-boşaltma yapan firmalar

8-Uluslararası özel gözetim şirketleri ve dernekler olarak sıralayabiliriz.

Yukarıda genel itibariyle saydığım 8 tür firmanın birbirleriyle bütünleşik bir şekilde çalışması Lojistik hizmetin eksiksiz ve doğru bir şekilde verilmesine olanak tanıyor. Bir lojistik hizmete ihtiyaç duyduğumuzda ilgili noktalarda farklı farklı firmalar hizmet verirken bazende bir firma birden fazla hizmeti de bir arada verebiliyor.

Sunulan Lojistik Hizmetler

Yapmış olduğumuz gruplamalardan da anlaşılacağı üzere lojistik faaliyetler malın sadece taşınmasını değil, daha geniş bir yaklaşımla farklı hizmetleri de kapsıyor. Birbirinden bağımsız görünmesine rağmen aslında hepsi birbirinin ardı sıra işlemesi gereken bu hizmetlerden de genel olarak bahsetmekte yarar var.

Öncelikle ticarete konu olan malın fabrika, veya depodan teslim alınıp taşınması en temel hizmetlerden. Buna ek olarak taşınan malın paketlenmesi, etiketlenmesi, ve özelliğine göre elleçleme işleminin yapılması da bir diğer husus. Önceki yazılarımda da bahsetmiştim operasyonun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için bilgi teknolojilerini de en etkin biçimde kullanmak zorundayız. Genel anlamda malların araç içi yüklenmesi, araçların takibi gibi işleri bu noktada sayabiliriz. Operasyonun her aşamasında malın ve taşıma aracının gözetim ve denetimi de yapılarak mala herhangi bir zarar gelmesi durumunda kendimizi sağlama almak için sigortasını yapmak  sunulan hizmetlerden.

Verilen bu hizmetler ayrı ayrı firmalardan sağlanabileceği gibi hepsi tek bir firma tarafından da yürütülebilir. Burada dikkat etmemiz gereken husus çalışacağımız firma ya da firmaların operasyonel anlamda ne denli başarılı olduğudur.

Lojistik sektörü içerisinde yer alan firmalar ve genel anlamda verdikleri hizmeti kısaca açıkladıktan sonra konuyla alakalı tamamlayıcı niteliği olan Lojistik Nedir başlıklı yazımı okumanızı da tavsiye ederim. Bir sonraki yazımda yukarıda saymış olduğum firmaları özellikle de taşıyıcılar ve  forwarderları daha detaylı bir şekilde incelemeye çalışacağım.

 

Lütfen Görüşünüzü Bizimle Paylaşın