SAP’ da Kullanılan Bazı Lojistik Komutları

Son yazımda sizlere SAP’da kullanılan belli başlı lojistik transection’larından bahsedeceğimi söylemiştim.
Bunların programın belli kısımlarını kullanan arkadaşlara pek de yabancı gelmeyeceğini tahmin ediyorum. Zaten yanında verdiğim açıklamalar herkesin aklında bir şeyler oluşturmaya yeterli olacaktır.

ZMMCTOR01T
Mal tedariki
VLQ6O
Teslimat çekme
LS24
Stok görüntüleme (tek ürün)
LT15
Nakil siparişi ters kaydı
MB52
Depo stok listesi
MB51
Malzeme belgesi listesi
LT12
Nakil siparişi onayı
MM03
Malzeme görüntüleme
MM02
Malzeme oluştur
MM01
Malzeme yaratma
LX03
Stok listesi
VL06O
Gönderilen teslimatı izleme
VL02N
Gönderilen teslimatı değiştirmek
LT0G
Teslimatı geri depolamak için
MB5B
Malzeme kayıt tarihleri ve stokları görüntüleme.
VL09
İrsaliye için mal çıkışı ters kaydı.
VF01
Faturalama belgesi (proform ) yaratmak.
ZSDEMB
Paketleme (Teslimatlara göre toplanan ürünlerin çıkışlarını yapmak )
LB10
MİGO ve Mağaza iadelerinin görüntülendiği ve aktarımlarının yapıldığı ekran
LT06
Yapılan işlemlerde oluşan malzeme belgesinin onaylandığı ekran
ZMMCMOV03
İadelerin depoya giriş yapıldığı ekran
ZMMCMOV01
Depolar arası ürün transfer ekranı
LT10
Herhangi bir ürünün depo içi adres transfer işleminin yapıldığı işlem
ZWMCROT02
Ürünlerin depo içi adres transferlerini yapıldığı ekran
LS06
Depo adreslerinin depolama veya ürün çıkışı için bloke edilmesi
veya blokelerinin kaldırılması
LQ02
Depodaki bütün ürünlerin veya bir ürünün komple bloke edilmesi
veya blokesinin kaldırılması
LT023
Nakil siparişlerinin görüntülendiği ekran
LT31
Bir nakil sipraşinin çıktısının tekrardan alındığı ekran
ZSDEMB
Paketleme (Teslimatlara göre toplanan ürünlerin çıkışlarını yapmak )
VT01N
Nakliye yarat
VT02N
Nakliye değiştir
VT03N
Nakliye görüntüle

Bu listede gördüğünüz transection yada kısaltlmalar diyebiliriz, programın kullanıldığı bütün ülkelerde aynıdır, hiç bir şekilde değişmez

Mesala tek bir ürün için stok görüntülemek istersek ana uygulama ekranındaki boşluğa ‘ls24’ yazmamız ve karşımıza çıkan ekranda aradığımız ürünün kodunu girmemiz bize aradığımız üründen depo içerisinde ne kadar bulunduğunu  bulmamıza yeterli olacaktır.

Son olarak şunu diyebilirim ki; orta ve büyük ölçekli SAP kullanan şirketlere yaptığınız bir iş başvurusunda bu programa hakim olmanız veya en azından aşina olmanız sizi bir kaç adım ileri taşıyacaktır.

11 Comments

  1. 1
  2. 2

    gıda fimasında mammadde deposunda işçi.forklıtçi olarak çalışmaktayım bırebir aynı sistemle calışiyoruz ama mobil ekran işlemleri haricinde başka bırşey bilmiyorüm ögrenmek ıcın yardımcı olurmüsün örnek yeni mal geldı girişi nasıl yapilir urun etiketi nasıl cıkar adı adım izah edermisiniz

    • 3

      Benim burada izah etmemle öğrenilecek bir şey değil bu. Çalıştığınız yerde bu modülü kullanan kişilerden öğrenmeye çalışmak daha doğru olacaktır.

  3. 4
  4. 5

    Merhabalar , benim bildiğim kadar tek adrese birden fazla malzemeyi kaydetmende LT10 u kullanabilirsin sana tahsis edilen kodlar 10000000 ile 13999999 arası ise bu şekilde yazarak depondaki tüm ürünleri ortaya çıkaracaksın stok görüntüleme gibi hepsini işaretlemen gerek ve artı forklift simgesine bastığında başka küçük bir pencere çıkack karşına oraya hanagi rafa atmak istiyorsan yazabilirsin pencereyi doldur ve aşağıdaki butona basman yeterli böylece deponun tüm mallarını istediğin yere taşıyabilirsin, kolay gelsin .Hocam başka daha kolay variyantı varmı yoksa bukadarmı. Teşekkür ederim.

  5. 6

    Merhabalar,
    Önceki bir tarihe ait depo stoğunu hangi transectiondan görebilirim?
    Örneğin 3 gün önce x malzemesinin stoğunu MB52 yada MD04 gibi bir ekrandan bulabilir miyim?
    tşkler

  6. 7
  7. 8

    Merhaba;
    İlk önce şunu belirtmeliyim. Sap sisteminde “z” ile başlayan tüm işlev kodları şirket için özel yazılmış kodlardır. bir başka şirket kullanıcısında çalışmaz. Ayrıca VM bakımı yada uyarlaması yapılmayan bir depoda “LT, LX, LM” ile başlayan vb. işlev kodlarını kullanamassınız. WM ( depo yönetimi) mödülü uyarlaması ilgili depo için yapılırsa ve size işlem yetkileri verilirse kullanabilirsiniz.
    * MB5B işlem ekranında geçmişe yönelik stoklarında kapanış değerlerini ve miktarlarını görebilirsiniz. @şenay

    Uyarlamalar anahtar kullanıcılar eşliğinde danışmanlar ile beraber yapılabilir. Daha sonra anahtar kullanıcılar yada İT şirket yetki mekanizmasına göre SAp de kullanıcı adı ve profiller oluşturarak ilgili kişilere yetkiler tanımlar. yani bu kodları herkes kullanamayacağı gibi, uyarlama olmayan bir modülde yetkili olsanız dahi kullanamazsınız.

  8. 9

    Merhaba Emre bey,
    Öncelikle patlasimlarinizi okuyup bilgi edinmek güzel gerçekten,ben bi lojistik firmasında operasyon bölümünde idari personel olarak çalışmaktayım,deva kullanıyoruz şirket olarak uzun süredir.
    Şirketimizde barkod otomasyon sistemı bulunmamakta bu yüzdendir ki kargoların/malzemelerin özelliklere kurye zimmet sonuçlandırmak için atf takibinde sıkıntılarım var. Önerileriniz nelerdir? Biliyorsunuz ki atf gerçekten lojistik sektöründe çok önemli bir evraktir.bu evragi önemini çalışan kurye ve şoför personel bilseler de işlerine geldiği gibi hareket ediyorlar. Bu barkod otomasyon sistemi olan firmalarda bile büyük bir sorun olarak alışkanlık haline getirilmekte. Neler yapabiliriz nasıl bir yol izlemeliyim?
    Saygılar

  9. 10

    Selamlar, matbaa sektöründe çalışmaktayım. Sapde birçok modüle hakimim ama 3 ve 8 le başlayan komutların tümünü öğrenmek istiyorum. Bununla ilgili elinde bilgi ve liste olup paylaşan olursa sevinirim, tskler

  10. 11

Lütfen Görüşünüzü Bizimle Paylaşın