Lojistik Bölümünü Tercih Etmeyi Planlayan Öğrencilerin Aklına Takılan Sorular-1

LYS sonuçları dün açıklandı ve yine yüz binlerce öğrencimiz tercih aşamasında. 8 yıldır bu sektörün içinde olan biri olarak sizlerin aklına takılan soruları çok iyi biliyorum. Aşağıda yer alan soru ve cevaplar bunların en başında gelenler.
Yine de aklınıza takılan başka sorular olacaktır. Onları da gerek bu yazının altına gerekse de yine konuyla alakalı olarak daha önce yazdığım soruların altına yorum olarak bırakırsanız en kısa sürede cevaplamaya çalışacağım. İnşallah hepiniz kendiniz için güzel bir gelecek çizecek tercihlerde bulunursunuz.

1-Lojistik Sektöründe Maaşlar Nasıl?

Mezun olacağınız alanın ücret durumunu merak etmeniz gayet doğal sonuçta okullarınızı bitirdiğinizde hepinizin kendi hayatı olacak. Ama unutmamak gereken şey tek en büyük ölçütün para olmaması gerektiği. Çok iyi maaşlarla çalışıp sevmediğiniz bir işi yapmak sizi sadece kısa dönemde mutlu edecektir. İyi bir maaşla çalışıp sevdiğiniz işi yapmak bile kimi zaman mutlu hissetmenize yetmeyebilir. Çalışma ortamınız ve çalıştığınız insanlar da mutluluğunuz üzerinde oldukça fazla etkiye sahiptir.
Bütün bunları birlikte değerlendirip mezun olduktan sonra başladığınız ilk işiniz de asgari ücret ve bir kaç tık üstü rakamlar sizin için kötü sürpriz olmamalı (istisnalar her zaman olabilir). İş hayatında yıllarınız geçip tecrübe kazandıkça kazancınız buna paralel olarak artış gösterecektir. Bu durum sadece lojistik değil bir çok sektörde böyle malesef. Başlangıçta beklentileri asgari düzeyde tutmak mantıklı bir hareket olacaktır.

2-Devlet (kamu) de Çalışma Şansım Var Mı?

Devlet kadrolarına yerleşebilmek için önce ÖSYM tarafından yapılan KPSS’ye ve bazı kurumlar içinde ek olarak kurum sınavlarına girmeniz gerekiyor. Lojistik bölümlerine özel olarak her sene düzenli olarak kadro açılmıyor. Geçmişte Ulaştırma Bakanlığı lojistik mezunlarına özel kadrolar açmıştı fakat bu düzenli olarak gerçekleşmiyor. Eğer lojistik okuyup devlet de Lojistik kadrolarında çalışmak istiyorsanız şansınız çok az. Unutmayın lojistik ağırlıklı olarak özel sektör tercih etmek isteyenlerin okuması gereken bir bölüm. Yine Lojistik mezunlarının tercih edebileceği kadrolarda bulunmakta fakat bir iktisadi ve idari bilimler fakültesi kadrolarının yanında çok az.  Önlisans lojistik mezunları için her sene PTT tarafından dağıtıcı pozisyonuna hatırı sayılır miktarda kişi alındığını da ayrıca belirtmeliyim. Ayrıca lisans mezunlarının da yine PTT’lerde gişe memuru olarak atamaları yapılabiliyor. Ama söylemem gereken husus iyi bir lojistik eğitimi alan bireyin çok daha ilerisini hedeflemesi gerekmektedir.

3-Lojistik Sektörünün Çalışma Şartları ve Geleceği Nasıl?

İnsanoğlu az maliyetli ışınlanmayı bulana kadar lojistik sektörü güncelliğini koruyacaktır. Yine de bu durum lojistik sektörü için süper olanakların olduğu bir sektör izlenimi oluşturmamalı.
Özellikle ülkemizde sektörün uluslararası standartlar da olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Firmaların ve sektör yapısının profesyonelce olduğunu söyleyemeyeceğim. Ama bu durumun böyle kalamayacağını da biliyorum. Bu durum sadece lojistik için değil özel sektörün bir çok alanı içinde geçerli.
Sektörde aile firmalarının yanı sıra çok uluslu global oyuncular, dünya devleri de mevcut. Bu sebeple sorunun cevabı sizin hangi şirketlerde çalışacağınızla daha fazla ilgili.

4-Hangi Üniversiteyi Önerirsiniz?

Burada öğretim görevlisi olduğum kendi okulumla söze başlamam lazım. Artvin Çoruh Üniversitesi
Bir Lojistik bölümü mezunu aynı zamanda 4 yıl  boyunca İstanbul’da lojistik sektöründeki en büyük firmalarda çalışmış ve sonradan akademisyenliği seçen biri olarak elbette iyi bir eğitim için sizleri Artvin-Hopa’ya beklerim. 🙂

Hopa hem sahip olduğu Sarp sınır Kapısı hem özel sektör tarafından işletilen limanı olan Hopaport sayesinde başta İran ve Azerbaycan gibi ülkelere olan çoklu taşımacılıkta çok özel bir yere sahip. İlçede onlarca lojistik firması, gümrük müşavirlikleri mevcut. Lojistiğin merkezi elbette İstanbul ama Hopa saymış olduğum bunlar ve daha bir çok özelliğinden ötürü Anadaolu’da lojistik hareketliliğin en iyi olduğu yerlerden biri.
Okulumuzla, Hopa’yla ve benle alakalı aklınıza takılan her şeyi sorabilirsiniz.

Sorunun cevabı içinde şunları söylemeliyim. Lisans önlisans olmak üzere yaklaşık 10.000 in üzerinde öğrenci her sene lojistik bölümlerinden mezun oluyor. Doksanın üzerinde okulda lojistik bölümü mevcut.
Yinede tercihlerinizde yer alan okulların kadrolarını (hocalarını) araştırın. Derslerinize girecek olan hocaların geçmişinde lojistik eğitimi var mı? Ya da lojistik sektöründe tecrübeleri ne kadar? Tercih edeceğiniz okul lojistik merkezlere yakın mı ya da sektörle ilişkisi ne durumda? Bu ve benzeri araştırmalar size elbette yol gösterecektir.

Soruların Devamı İçin; TIKLAYINIZ.

Artvin Çoruh Üniversitesi Hopa Yerleşkesi

Artvin Çoruh Üniversitesi Hopa Yerleşkesi

Hopa Yerleşkesi

Artvin Çoruh Üniversitesi Hopa Yerleşkesi

 

12 Comments

  1. 2

    Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümü ile sadece Lojistik arasındaki fark nedir?

    Bu iki bölümü aynı anda okursak her ikisininde çalışma imkanlarından faydalanabilir miyiz yoksa sadece Lojistik bölümünden mi işe gireriz?

  2. 4

    Merhaba ben lojistik lisesinden mezunum ve universite tercihimi de lojistikten seçtim. Fakat internette okuduğum kadarıyla uluslararasi lojistik yada lojistik ve ulaştırma gibi bölümlerden öğretmen olunabiliyormus. Ben tek lojistik okuyacağım 4 yıl. Lojistik okursam ogretmen olmama engel olur mu?

  3. 8

    Merhabalar Emre bey, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği lisans mezunuyum..Lojistik Yönetimi üzerine yüksek lisans yapmayı düşünüyorum..Sizce yüksek lisanstan sonra lojistik firmaları lisans ogrenimimin lojistik olmamasi sebebiyle onyargili olurlar mı ve lojistik yönetimi yüksek lisansi önerir misiniz?
    Teşekkürler..

  4. 10

    Ben yeni açılan bi üniversitede 2 yıllık lojistik okumayı dusunuyorum ve düş ile 4 yukselticem ama bana yükseltme durumumda 4 yıl daha okumam gerekeceğini söylüyorlar

  5. 11

    Merhaba ben şuan lisede lojistik okuyorum 11. Sınıfım ileride ne yapacami pek bilmiyorum lojistik ten devam edersem iş imkanlarının ne olacağını sizin gibi üniversite de veya lisede nasıl öğretmen olabilirim şansım varmı?

  6. 12

Lütfen Görüşünüzü Bizimle Paylaşın