Lojistik

Aslında lojistik kavramını geniş ve açıklamalı bir şekilde anlattığım eski bir yazım mevcut. Merak edip okumak isteyenler linke tıklayabilir. Fakat madem ki lojistik terimleri sözlüğü hazırlıyoruz o halde yine de lojistikten başlamamak olmaz. İlgili yazıyı okuduğunuzda göreceksiniz ki aslında tanım yapmaktan pek hoşlanmam ama yine de lojistik kavramını şu şekilde açıklayabiliriz;

İhtiyaç duyulan ürünün istenilen yerde, istenilen zamanda, doğru şekilde, doğru miktarda vsvsvsvs… diye uzayıp giden açıklamaları zaten her yerde bulabilirsiniz. Kısaca lojistik müşterilerin isteklerine uyarak ürün teslimatının sağlanmasıdır. Bu teslim edilme işi ise ürünün çıkış noktasında başlar. Bir ürünün çıkış noktası fabrika olabileceği gibi ürünün çeşidine göre; bir tarla, orman, deniz vs gibi bir çok farklı mekan veya yer olabilir. Dolayısıyla daha geniş bir açıdan düşündüğümüzde lojistiğin başlayabileceği bir çok farklı konum mevcuttur. İşte bu yerlerden bir başka üretim hattına, fabrikaya toptancı ya da perakendeci deposuna, showroomlara, mağazalara kısacası ürünün ihtiyaç duyulan noktaya sevki için yapılan tüm işlemlere lojistik denir.

Lojistik Bileşenleri

Hiç bir toplum yoktur ki kendi ihtiyaçlarının tamamını kendi öz kaynaklarıyla üretebilsin. İşte bu durum dünya üzerinde üretilen her türlü mal ve hizmetin farklı noktalar arasında taşınması sonucunu doğurmuştur. Bu taşınma işi binlerce yıl öncesine dayanırken günümüzde kullanılan haliyle de en modern şeklini almıştır. Yer küre üzerinde ürünlerin hareketini gerçekleştirmemize yardımcı olan beş taşımacılık modu bulunmaktadır. Bunlar; denizyolu, havayolu, karayolu, demiryolu ve boru hattı taşımacılığıdır. İşte taşımacılık lojistik hizmetler arasında en çok paya sahip olan bileşendir. Taşımacılığa ek olarak; depolama hizmeti de lojistiği oluşturan bir diğer unsurdur. Ayrıca bir çok kaynakta yer verilmese de gümrükleme hizmetini de lojistiğin bileşenleri arasında görmek gerekir. Sonuçta küresel bir ürün hareketinden bahsediyorsak haliyle gerçekleşecek olan sınır geçişlerinde gümrük hizmetine de ihtiyaç duyulacaktır. İşte lojistik; taşıma, depolama ve gümrükleme işlerinden oluşan bir hizmet sunum sürecidir.

Lojistik sadece bir ürünün ileri yönlü akışı değildir. Lojistik ayrıca ürünle birlikte hizmet ve ilgili bilginin de ileri yönlü akışıdır. Online bir alışveriş sitesi üzerinden televizyon aldığınızı hayal edin. Televizyonu aldıktan sonra firmanın deposundan yola çıkan ürünün kapınıza kadar gelmesi malın akış sürecidir. Eve gelen televizyonun kutusundan çıkan kullanma kılavuzu, tanıtım broşürleri gibi dökümanlar ise ürünle alakalı bilginin ileri yönlü akışıdır. Televizyonun eve ulaştıktan sonra bir teknik servis ekibinin eve gelerek televizyonu kutusundan çıkararak duvara monte etmesi, ilk kurulumunu yapması, televizyonu tanıtması gibi süreçlerde hizmetin akışı olarak değerlendirilmelidir. Ayrıca bu akışın sadece ileri yönlü değil zaman zaman geriye doğru da gerçekleştiğini belirtmek gerekir. Buna da tersine lojistik diyoruz ki bu da bir başka yazının konusu olacaktır.

İşte lojistik basit gibi görünmesine rağmen bir çok farklı sürecin birleşiminden oluşan bir hizmet sunum sürecidir. Son olarak her ne kadar tanımları sevmesem de sektörde kabul görmüş uluslararası bir kuruluş olan Tedarik Zinciri Yönetimi Profesyonelleri Konseyinin lojistik tanımını aşağıda veriyorum.

Lojistik; müşterilerin ihtiyaçlarını karşılarken ilk orijinal çıkış noktasından son tüketim noktasına kadar olan ürünlerin, hizmetlerin ve ilgili bilgi akışının verimli ve etkin olarak ileriye veya geriye akışını ve stoklanmasını planlayan, uygulayan ve kontrol eden süreçler bütünüdür (CSCMP / Vitasek, 2013: 117).

Kaynak;Vitasek, K. (2013). Supply Chain Management Terms and Glossary. Illinois. http://cscmp.org/CSCMP/Educate/SCM_Definitions_and_Glossary_of_Term CSCMP/Educate/SCM_Definitions_and_Glossary_of_Terms.aspx?hkey=60879588-f65f-4ab5-8c4b-6878815ef921

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Lütfen Görüşünüzü Bizimle Paylaşın