Lojistik Eğitimi

Lisede çok sevdiğimiz bir ingilizce öğretmenimiz vardı. Öss’ye hazırlanıyoruz diye ders işlemez, sınava çalışın diye boş bırakırdı. Bizi ve kendini savunurkende: “Türkiye’de eğitim sistemi yanlış, suç sizin değil sistemin” diyerekte savunmamızı yapardı. O zamanlar sisteme çamur atmak şimdikinden daha moda, ama alternatif sunmak yerine eleştirmek de hep daha kolaydı.

İnsan üniversiteye gelince bunun değişeceğine inanıyor ama malesef bu umutlar da boşa çıkıyor genelde. Tıp, hukuk, ve bazı mühendislik bölümlerinde her kelimenin önemi çok büyük, bunu da niye öğreniyoruz diyemiyor insan. Ama bir çok bölümde malesef teoriğe o kadar boğuluyoruz ki, mezun olup uygulamaya geçince sudan çıkmış balığa dönüyor insan. Sayısal ağırlıklı bölümlerde bu durum bir nebze olsun kabul edilebiliyor ama sosyal bilimlerde ve uygulamanın eğitiminden çok farklı olduğu alanlarda bu durum kabul edilemez bir hal alıyor. Malesef Bizim Lojistik bölümlerinde de durum bu şekilde.

Türkiye’de Lojistik Eğitimi

En son baktığımda üniversitelerde 16 lisans, 51 tane de önlisans olmak üzere 70’e yakın yerde lojistik bölümü mevcuttu. Bir kaç yıl öncesinde sanırım bu sayı 10’u geçmezken birden bire her yerde lojistik eğitimi verilen bölümler açılmaya başladı. Bölümler açıldı açılmasına da; dersler, derslerin içerikleri en önemlisi de bu dersleri hakkıyla verebilecek öğretim elemanları aynı hızla yerini alamadı malesef. Bir çok okulun ders programı bile önceden açılmış bölümlerden kopyala yapıştır yapılarak oluşturuldu.

Hal Böyle olunca çoğu üniversitede ki lojistik bölümleri tabela okulu olmaktan öteye geçemedi ve verilen eğitimin yetersiz oluşu büyük umutlarla bu bölümü tercih eden öğrencileri de donanımsız bir şekilde hayata savurdu. Yavaş yavaş durum değişmeye başlasa da yine bir çok okulda durum bu şekilde. Sadece bölüm açmış olmak için yapılan bu hareket oldukça fazla olumsuz sonuçlar doğurdu.

Kimi zaman yazdıklarım bazılarını rahatsız edebiliyor. Sanırım bu da rahatsız edebilir. Ya da kardeşim sen kime yazıyosun niye yazıyosun diyen de olabilir. Ben her ay aldığım onca maile istinaden yazma gereği hissediyorum bu yazıyı. Bir çok lojistik ya da benzer bölümde okuyan öğrenci arkadaşlarımdan konuyla alakalı o kadar çok mail alıyorum ki. Hepsi bir sitemin ardından bana teşekkür ediyor. Kendi bildiğimce yazdıklarımın onlara faydasının dokunması beni sevindirirken bir yandan da üzülüyorum neden bu kadar eksik bir eğitim alıyorlar diye.

Tercih döneminde en çok merak edilen soruların başında geliyor; “Lojistik bölümünü nerde okumalıyım?” sorusu. Cevabı bende değil okulların sitelerinde yazıyor aslında. Eğer bir bölümü tercih edecekseniz sadece lojistik için değil her bölüm için geçerli; açın okulun sitesini bölüm derslerine bir bakın ne kadarı bölümle ilgili. Sonra açın eğitim veren hocaları araştırın. Kim nereden mezun olmuş bir bakın. İşletme mezunu lojistik dersi veremez mi? tabi ki verir. Ama öncesinde bir deneyim ya da bir eğitim aramak lazım. Malesef sektörümüzde eğitim veren hocalarımın bir kısmı öğrencilere yeterli anlamda lojistikle alakalı bilgi veremiyorlar.

Lojistik Bölüm Dersleri

Suçu hep başkalarına atmak doğru değil elbette. İyi bir eğitim almak sağlam kaynaklara ve düzgün ders içeriklerine sahip olmadan asla mümkün değil. Okullarda verilen derslerin isimlerine bakınca kulağa güzel geliyor ama; anlatılanlar çoğu zaman içeriği ve olması gerekeni karşılayamıyor.

40’lık konteynerin hacmini bilmeyen, semi trailer ne kadar yük alır bilgisi olmayan öğrenciye, vogel yöntemiyle iç nakliye organizasyonu Lojistik eğitimiyaptırmanın bir mantığı yok. Tırın lastiği bilmem ne şartlar altında ne kadar dayanır, kaç km yol gidebilir yerine, içine nasıl yükleme yapılır”ı öğretmedikten sonra lojistik bölümü açmanın ve insanları oraya doldurmanın da bir anlamı yok.

Evet teorik bilgiye elbette ihtiyacımız var. Ama öncesinde gerekli olanı öğretmek lazım. Konşimentoyu eline almayan öğrenciye 8 numaralı kısımda ne yazması gerekir diye sormak, ezberci mantığı devam ettirmek sektörün isteklerine cevap verebilecek bir anlayıştan çok uzak.

Yazdıklarım acı olsa da gerçek. Söylediklerim sadece benim sözlerim değil, sektörde çalışanların, yöneticilerin de sözleri. Derslere sektörden hocaların geldiği okullarda öğrenciler daha donanımlı olarak yetişebiliyor. Ama yurdumun her köşesinde lojistik sektörü gelişmemişken, lojistik bölümü açılınca herkes bu anlamda şanslı olamıyor.

Peki umutsuzluğa mı düşeceğiz? Asla!!! Herkesin elinin altında internet var. Facebook’ta geçireceğimiz zamanı; firmaların sitelerine girerek, sektörel haber sitelerinde dolaşarak geçirirsek hiç olmazsa bir şeyler aklımızda oluşacaktır. Yapılan seminerlere katılarak sektörel tecrübesi olan kişilerin bu birikimlerinde de faydalanabiliriz. Yani olanaklar kısıtlı olsa bile bizimde yapabileceğimiz şeyler var. EĞİTİM gibi kutsal bir şeyin önüne kapitalist SEKTÖR kelimesini getirerek zaten yozlaştırmaya başladığımız bu işi umarım daha ciddi ve hak ettiği bir şekilde yapmaya başlarız.

 

25 Comments

  1. 1

    Her ne kadar kaliteli okul, kaliteli program ve deneyimli öğretim görevlileri de olsa, okulun staja, uygulamaya verdiği önem baz alınmalı. Sonuçta lojistik sözel değil, uygulamalı olarak işlenecek bir bölüm. AÖF lojistik mezunu, 2 yıl deneyimli biri, 2 yıl sadece üniversitede okuyan birinden bir adım önde olacaktır.

  2. 2
  3. 3

    En son baktığımda üniversitelerde 16 lisans, 51 tane de önlisans olmak üzere 70’e yakın yerde lojistik bölümü mevcuttu. şeklinde yazdığınız bilgide en son nereye baktınız ve bunu yazdınız öğrenebilir miyim?

  4. 5

    bir de lojistik eğitimi ile ilgili bir yazıda keşke lojistik eğitimin içeriği, özellikleri vs. bilgilere de yer verseydiniz daha dolu bir yazı olurdu bence..

  5. 6

    mrb ben tic. meslek lisesi 9. sınıfı bitirdim ve 3 gün sonra tercihler açıklanacak 1. tercihimde ulaştırma hizmetlerini yazdım ..istiyorumda elbet ama biraz tedirginim doğrusu dersler nasıl olcak neye göre üniversite seçeceğim bilmiyorum uzun zamandır sitenizi ziyaret ediyorum ama nolur bana da bir bilgi verseniz sonuçta daha yolun başındayım öyle değil mi hata yapmak istemiyorum..nolur emre abi yardımcı ol…

  6. 7

    Merhaba ben 2 yıllık Lojistik bölümü okuyup başka bir bölüm ile AÖF olarak 4 yıllığa tamamlamayı düşünüyorum sizce Lojistik ile beraber hangi bölümü okumalıyım lütfen yardım edin.(Sayısal derslerim hiçbir zaman iyi olmadı yabancı dilimde iyi değildir ama İngilizce’mi bir şekilde geliştirebilirim ona göre cevaplarsanız çok sevinirim.))

    • 8

      Sanırım açıköğretimde matematiğin en az olduğu bölüm Kamu Yönetimi dir.
      Yine de bölümlerin bir ders içeriklerine bakmak lazım.

  7. 9
    • 10

      Tabi ki. Zaten son düzenlemeyle liseler arası kat sayı farkı da ortadan kalktı. İstediğiniz bölüme başvurabilirsiniz.

  8. 11

    merhabalar
    ben lojistik yönetimi önlisans mezunuyum ve bir lojistik firmasında personele mesleki yeterlilik eğitimi vermek istiyorum , bunun için sadece diplomam yetiyormu yoksa nasıl bir belge yada sertifika almalıyım teşekkürler

  9. 12

    merhabalar emre bey ben meslek lisesi elektrik elektronik tek . bölümünden mezunum ancak ygs6 dan barajı gecemedım . sınavsız geçiş işlemimi yapıp aof dende lojistik bölümünü okumak istiyorum bunun yanında işe başlayabilecegim bi şirkette var aöflü olmam benim için iş açısından veya baska açıdan etkisi olurmu tesekkürler

    • 13
  10. 14

    İyi gunler emre bey ben trakya universitesi halkla iliskiler bolumu ogrencisiyim ,ikinci universite lojistik yazsam ve egitimimi bi sekilde seminerler veya internetten ders kitaplarindan edinsem sektorde yer alabilirmiyim bi halkla iliskilerci lojistik isine girebilir tecrube kazanabilirmi

    • 15

      Asla giremez diye kesin bir yargıda bulunamam. Yabancı dil düzeyinizde yeterli olursa elbet bir yerlerden başlayabilirsiniz.

  11. 16

    Merhaba çok az zamanım var yardıcı olursanız çok sevinirim. Ben elektrik elektronik mezunuyum 2 yıllık lojistik yazabiliyormuyum lütfen yardımcı olun ? teşekkürler

  12. 18

    merhaba. ben ticaret lisesi lojistik bölümündeyim. 2 yıl okumayı düşünüyorum. bu düşüncemi büyüklerime söylediğim zamansa iş imkanımın düşük olduğunu söylüyorlar sizce?

  13. 19

    emre bey merhaba

    ben almanyada kaliyorum meslek egitimi görüyorum almanca ve ingilicze iyi derecede biliyorum türkiyeye gelmeyi düsünüyorum sizce orada is bulabilirmiyim cok zorlanmadan?

  14. 21

    üniversitede lojıstik okuyup snrasında formasyon alıp bu alanın öğretmenın önü açıkmı atama durumu nedır gelecekteki atama yukselır mı ?

  15. 23

    Emre bey merhabalar.Ben Türkiyede İstanbul ünivertesinde İktisat okudum.Sonrasında Kanadaya gittim ve şu anda proje yönetimi okumaktayım.Ve lojistik sektörüyle ilgileniyorum.Sorum şu,burada lojistik alanında kariyerime başlayıp(proje yönetimi becerilerimi işimde kullanacağım) sonrasında Türkiyeye dönmeyi planlıyorum,acaba bu durumda ne önerirsiniz?Kısaca önerilerinizi özetlerseniz çok memnun olurum.Teşekkürler şimdiden.

    • 24

      Eğer Kanada’da çalışma fırsatın olursa orada devam etmeni öneririm sana öncelikle. Türkiye’ye tatillerde dönersin 🙂
      Açıkcası ülkemizde özel sektörde çalışma şartları sanıldığı gibi kolay değil. Aldığın eğitimi kullanabileceğin bir iş fırsatı ilk etapta bulmakta zorlanabilirsin ama imkansız değil tabi ki. Yurt dışı tecrübesi ve iyi düzeyde bir yabancı dil gerçekten güzel artılara olacaktır senin için.
      Başarılar dilerim.

  16. 25

    Emre Bey merhaba, Uluslararası Ticaret ve Lojistik 4. Sınıf öğrencisiyim. Yüksek lisans yapmak ve uzmanlık alanı seçmek istiyorum. Bu konu hakkında öneri de bulunabilir misiniz?

Lütfen Görüşünüzü Bizimle Paylaşın