Lojistikte Tecrübe

Ahmet Bilal ZENGİNDEMİR

Öncelikle selamlar.

Kendi çabanızla,emek ve gayretinizle hazırlamış olduğunuz bu siteye hayran kaldığımı belirtmek isterim.

Takdir edersiniz ki böyle bir siteyi kim yapmış ? Bu bilgileri neye dayanarak veriyor ? Ne kadarı doğru,gerçek,reel ? Kim bu adam yahu dedim.

Hazırladığınız ‘hakkımda‘ kısmından özgeçmişinize,iş bilginize,deneyimlerinize rastlayamadığım için internet üzerinden sizi araştırdım ve en sonun da da iş bilgilerinize,deneyim ve tecrübelerinize ulaştım..

Bundan sonra sizinle sık sık konuşmak ve tecrübe ve yardımlarınızdan yararlanmak isterim.

Ve bunları affınıza sığınarak yazdığımı bilmenizi isterim..

Ben Ahmet Bilal ZENGİNDEMİR. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi – Tavşanlı Meslek Yüksek Okulu lojistik birinci sınıf öğrencisiyim. An itibari ile 2. sınıfa geçmiş bulunmaktayım.

ULS AIRLINES CARGO” adlı özel bir firmada şu an stajımı yapmaktayım.

Şimdilik orta seviyede İngilizcem var ancak tüm sene okulla beraber özel ve kaliteli bir yabancı dil okulunda İngilizcemi ilerletmeyi hedefliyorum.

Okulum bittiğin de büyük oranda şu anda stajımı yaptığım firmada işe başlayacağım. Ancak kafamda bir kaç soru var ..

1- Bu fima sadece havayolu ile kargo taşımacılığı yapmakta ve benim geleceğime,kariyerime ne gibi bir artısı olur ? Ya da olur mu ?

2- Staj yaptığım 30 iş günü içerisinde işin temelini kavradım. Kendimce aman aman zor bulmadım. Elbette ki işin içi,içeriği farklıdır tam olarak bilemem ancak genelden bahsediyorum. Departman şefim de kendisi iletti bu durumu bana. Kaygılarım beni geliştirir mi acaba şeklinde. Umarım anlatabilmişimdir…

3- Bu firma çok sağlam. Güçlü bir firma. Ve misyona ve vizyona sahip bir firma. Yurtdışı ile çalışmakta. Ancak bana ne katar diye düşünmekten kendimi alamıyorum ? Yani beni “lojistik” sektöründe pişirebilir mi ?

Yani insan bir çok şey düşünüyor hepsini buradan anlatmak çok zor sadece temel sorularımı ilettim ve yardımlarınızı bekliyorum. Sizi Twitter ve Facebook tan da takip edeceğimi bilmenizi istedim.

Şimdiden teşekkür ediyorum.
Saygılarımla…

 

Emre İPEKÇİ

Öncelikle merhabalar. Ben öyle uzun yıllar sektör tecrübesi olan yıllanmış biri değilim. Zaten hakkımda kısmında yolun daha başında olduğumu ifade etmiştim. Yapmak istediğim sadece birilerine yol gösterebilmek, yapabildiğim ölçüde insanlara bir şeyler katmak ve bunu insanlarla karşılıklı bir şekilde gerçekleştirmeye çalışmak niyetindeyim. Zaten bloğun mantığı benim kafamda biraz da bu yönde. Bu sebeple doğru bildiklerimi, fazla olmasa da tecrübelerimden edindiğim kadarıyla paylaşmaya çalışıyorum. Ve sizin gibi bir çok kişiden güzel dönüşler alıyorum bu da beni ziyadesiyle mutlu ediyor.

Şimdi gelelim sorularına.
İlk etapta sen lojistiğin hangi alanında çalışmak istiyorsun, hangi noktaları sana daha yakın geliyor? Bu soruların cevabını vermen doğru olur. Şu an Havayolunda olman ilerde başka bir alanda olduğun zaman mutlu olmayacağın anlamına gelmiyor. Zaten Lojistiği bir bütün olarak sevmek lazım. Her tecrübe küçük, büyük fark etmez insana bir şeyler katar. Çalıştığın şirketler bile sana bir şeyler katarken, aynı ortamda bulunduğun insanlardan bile hayata dair farklı şeyler bile öğrenebilirsin. Bu tamamen senin insanlarla diyaloğun ve iyi bir gözlemci olmanla alakalı. Bu sebeple her şirket, ayrı bir tecrübe ve ayrı bir okul gibi olur staj döneminde. Bu konuda kaygılanman iyi ama olumsuz bir düşünceye kapılmana gerek yok.

Bir miktar kaygı, biraz merak, biraz heyecan her zaman iyidir. Bir şeyleri başarmak zorunda olduğu hissi verir insana. Zaten bu tür duygular ve sorular içinde değilsek bir şeylerde hata var demektir.

Yukarıda dediğim gibi her firma elbette bir şeyler katar insana. sen ne kadar alabilirsen o kadar vermek ister. Yalnız iş pişmek olunca o öyle kolay bir durum değil. Geçtiğimiz aylarda Isparta Üniversitesinden arkadaşlarla birlikte olduğumuzda onlarla paylaştığım bir şeyi söyleyim.

Mevlana hayatını; Hamdım, Piştim, Yandım diye özetlemiş. Biz şu an daha hamlık aşamasındayız öyle hemen pişmek yok. Yıllar geçtikçe tecrübe kazandıkça pişmeye başlayacağız ve bu böyle devam edip gidecek. Yaşı ilerlemiş olmasına rağmen hala bir şeyler öğrenmeye devam ettiğini ifade eden yöneticiler tanıyorum. Yani Lojistik konusu koca bir derya. Öğrenmenin sonu yok. Önemli olan pişmeye devam edebilmek. Ne zaman ki ben oldum yani; Yandım dersen o zaman gelişimini ve kendini sınırlamış olursun. Bu sektör de Yanmak öyle kolay değil.

Gelişmeyi devamlı olarak sürdürmek zorundayız. Kaygılarını ve seni anlıyorum ve son olarak şunu söyleyebilirim;
Eğer bu işi severek yaparsan hedeflerine zamanla ulaşabilirsin.

Umarım başarılı bir hayatın olur.

 

2 Comments

  1. 1

    merhaba benim adım hakan oğuz.lojistikle ilgilenmemin sebebi kızımdan dolayı.şu an kızım 14 yaşında gelecek yıl izmir mememende bulunan özel havajet mesleki ve teknik anadolu lisesinde okuyacak.bu okulun 2 tane bölümü bulunuyor.1-uçak bakım gövde motor bölümü.2-havayolu lojistiği.bölüm seçme 10.sınıfta olacak ama kızım simdiden lojistik bölümüne daha yakın olduğunu söylüyor.tabi okulun en büyük artısı yabancı dile(ingilizce) çok önem vermesi.daha yoğun bir ingilizce programı var.yaz aylarında da yurt dışı dil programı uyguluyorlar.fakat bazı tedirginliklerim var.hoşgörünüze sığınarak size bağzı sorularım olacak.1-havayolu lojistiği alanının bir kız icin geleceği,imkanları,iş bulma ve gelir durumu nedir?.ayrıca bu bölümü tavsiye edermisiniz?..2-bu okulla görüştüğümüzde okuldan mezun olanların isterlerse sektörde hemen çalışmaya başlayabilecekleri(tabii ingilizceyi iyi derecede öğrenmek kaydıyla).bunda gerçeklik payı nedir?..3-ayrıca üniversitelerin 2yıllık ve 4yıllık eğitimlerini okumak sektörde bi avantaj getirirmi?..5-son olarak şunu ifade etmek istiyorum.aslında bu okulu tercih etmemizin nedeni tabiki daha iyi eğitim,öğretim. ve kızımın adı anadolu lisesi olan ama düz liseden bi farkı olmayan bu eğitim sisteminde üniversite kapısına hiç bişey öğrenmeden gelmesi beni endişelendiriyor.bu konuda sisin düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum.sizce havayolu lojistiği doğru bir tercih olurmu?..cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum…Saygılar dilerim…

    • 2

      Şöyle cevaplayayım;
      1-İş imkanı elbette var. Bayan olmasının negatif bir etkisi asla olmayacaktır.
      2-Ne kadar iyi işi öğrenirlerse öğrensin, lise mezunlarına özel sektörde iş vermeyi pek tercih emiyor şirketler. En azından bizim sektör için.
      3-Elbette getirir. Ama kadrosu sağlam bir okul olması lazım.
      4-Kızınızın en iyi ihtimalle iş hayatına atılması için 9 yılı var. Şu an bile özel sektörde iş bulmak kolay değilken 9 yıl sonrası için daha iyimser bir tahminde bulunmak imkansız olacaktır.

Lütfen Görüşünüzü Bizimle Paylaşın