Lojistik Sektöründe Şirket Birleşmeleri

Acar Pek

Sayın İpekçi,

Lojistik konusunda çok tecrübeli olduğunuzu öğreniyoruz. Bir konuda sizden bilgi rica etsem yardımcı olabilir misiniz?
Adana’da kurulu fakat çeşitli illere anbar türünde nakliyecilik yapan, yüzün üzerinde personeli, kamyon ve tır filoları olan, PTT ihalesi alan bir Ltd. Şti. bana “yabancı bir ortak ile nasıl çalışabiliriz” şeklinde sordular. Kendilerine iyi bir mali tablo, (ki iyidir), marka, yetkin personel, daha bir çok konularda kabul edilebilir standartta olmaları koşuluyla yardımcı olunabileceğini söyledim.
Bu konuda fuarlara da katılmalarının faydalı olacağını, web sayfalarını daha etkin klullanmalarını tavsiye ettim.

Bana bu konuda bir yol haritası önerebilir misiniz?

Şimdiden teşekkür ederim.

 

Emre

Merhabalar

Bahsettiğiniz firma anladığım kadarıyla yurt içi dağıtımla uğraşmakta. Böyle bir durumdan yabancı bir ortakla çalışmaya geçmesi demek firmanın konseptinin bir anlamda değişmesi demektir; yani uluslararası çalışmaya başlayacağı anlamına gelir.

Sizin önerilerinizden önce firmanın uluslararası çalışmaya başlamanın koşullarını sağlaması daha doğru olur. Mesela sadece taşıma işlemi mi yapacak yoksa acentelik de mi yapacak bunu belirleyip daha sonra bu şartları sağlamaya çalışmalıdır. Bu bağlamda kanun ve yönetmeliklerde şartları öncelikle sağlamalı ve iştigal konusuyla alakalı belgelerini alması gerekir.

Bu aşamadan sonra var olan filosunun uluslararası taşımacılık yapmaya haiz olup olmadığına bakmalı ve eğer varsa bu konuda ki eksiklerini de gidermelidir. Bütün bunları yaptıktan sonra masaya oturması anlaşma safhasında şirketin elinin daha güçlü olmasını sağlar. Ama önemli olan ortaklık yapmak istediği firmayla neyi amaçladığı ve nasıl bir ortaklık kurmak istediğidir.

Bu şekilde ki ortaklıklar ya da firma birleşmeleri çok derin detaylar gerektirdiğinden süreç genel de zannedilenden daha uzun ve sancılı geçmektedir.
Umarım söylediklerimin bir faydası dokunur.
Saygılar…

One comment

  1. 1

Lütfen Görüşünüzü Bizimle Paylaşın